Het verhaal van een monument vertellen met een dronevideo

img-1

De pracht en praal die de tand des tijds heeft overleeft of de vergane glorie, beide spreken tot de verbeelding. De cultuurhistorische waarde en vooral het kunnen zien en herbeleven van onze geschiedenis is telkens weer bijzonder.

Er zijn veel rijksmonumenten en er is veel over geschreven en veel van in beeld gebracht. Maar nog lang niet altijd zijn dronebeelden beschikbaar die bijdragen aan de beeldvorming.

We zorgen met diverse drones, vlieg en camera technieken voor unieke invalshoeken om de toch al indrukwekkende geschiedenis nog boeiender te maken.

Glorie vergaat alleen als aandacht verloren gaat

In geval monumenten nabij woonkernen of wegen staan dan zijn het echte blikvangers. Maar niet alles is direct zichtbaar, en de binnenkant al helemaal niet.  

Met een dronevideo kan aangetoond worden waarom een monument op een bepaalde plek is gebouwd. Dan kan het gelijk in perspectief van de geschiedenis geplaatst worden. 

Een combinatie van dronebeelden van de buitenkant én de binnenkant werkt goed. Aanvliegend over een waterpartij of oprijlaan en desgewenst door de voordeur of raam naar binnen. Verwelkom de kijker als deze als het ware naar binnen is gezogen of naar binnen is gekatapulteert. 

Prachtige kasteelruïne in Valkenburg aan de Geul
Prachtige kasteelruïne in Valkenburg

Maak voor monumenten gebruik van bijvoorbeeld deze droneshots

In geval je een dronevideo bestelt zorg dan dat de uitvoerende partij de balans bewaakt en rust in de video brengt door creatieve shots af te wisselen met rustige en vloeiende beelden.

Vijf essentiële droneshots voor rijksmonumenten: 

 

De video bijzonder maken met enige creatieve droneshots:

 

Eventueel bewegende onderwerpen integreren in de dronevideo:

 

Bij een dronevideo horen een paar klassieke droneshots:

 

Prachtige droneshots welke kunnen worden uitgevoerd door gevorderde piloten:

  • Tilt & Pan: een samengestelde beweging met de camera maken, van links naar rechts bewegen of van boven naar beneden. Voorbeeld tilt and pan droneshot.
  • Parallax: meerdere lagen in beeld brengen om diepte toe te voegen aan de video. De voorgrond en achtergrond worden met verschillende snelheden in beeld gebracht. Voorbeeld parallax droneshot.

Tot slot een hippe manier om een rijksmonument op bijzondere wijze in beeld te brengen:

Dit is alleen weggelegd voor vergevorderde dronepiloten met regisseur:
  • One-Take: op basis van een script en figuranten op een bijzondere manier een gebouw in beeld brengen. Voorbeeld van een single shot drone video gefilmt met een cinewhoop drone. Het is trendy om met een fpv-drone een gebouw binnen te vliegen en in 1 langgerekt droneshot het interieur te showen.
Topdown dronefoto van een oude molen in Kinderdijk
Dronebeeld van een historische molen waarbij de dronecamera recht naar beneden is gericht

Elk monument heeft een uniek verhaal te vertellen

Door in gesprek te gaan met de beheerders van het monument, de omgeving te verkennen en vooraf in te lezen in de geschiedenis ontvouwt een plan voor de dronevideo.

Historie in beeld brengen met goede dronepiloten, moderne apparatuur en indrukwekkende beeldbewerking is voor ons de kers op de taart. Neem vrijblijvend contact op in geval dat door dit blogartikel de overweging ontstaat voor een dronevideo. We laten ons graag door u of uw rijksmonument inspireren en geven kosteloos advies over mogelijke dronebeelden.