Van je hobby je beroep maken is een geweldige ervaring, we kunnen er over meepraten. Ook over de bananschillen, valkuilen en het langdurige leerproces.
De vraag naar dronetoepassingen voor de zakelijke markt groeit in de breedte en de hoogte. Bij professioneel dronegebruik komen meer taken en verantwoordelijkheden kijken dan bij vliegen met drones als hobby.
Commerciële piloten zorgen voor heldere communicatie, waarborgen veiligheid en zorgen voor maximale resultaten. In dit artikel delen we de basis aandachtspunten.
Dronebeelden voor commercie en communicatie
Aandachtspunten voor commercieel succes als dronepiloot zijn grotendeels algemeen van aard. Wij specialiseren ons in dronebeelden welke marketing en verkoop stimuleren.
Landmeetkunde en thermische inspecties laten we buiten beschouwing. Niet dat we het belang van drone telemetrie negeren, we zijn fan van echolocatie, lidar en radar.
En al helemaal niet omdat we geen nut zien in thermografie. Infraroodcameras zijn zeer nuttig om warmte lekkages te detecteren en energie te besparen.
We willen het succes voor zowel onszelf als onze opdrachtgevers maximaliseren. Dat vraagt een planmatige aanpak voor het dronebedrijf en voor elke drone opdracht. Heb je vragen, neem dan hier contact met ons op.
Voorwaarden voor succes als dronepiloot
1. De gezondheid van de piloot staat centraal
Dronepiloten moeten fysiek en mentaal in staat zijn om te vliegen en dus ‘fit to fly’ zijn. Als 1 of meer vragen op onderstaande I’M SAFE checklist met ‘JA’ kan worden beantwoordt, dan mag de dronepiloot de dronevlucht NIET uitvoeren.
- Illness (= Gezondheid): Heb ik symptomen dat ik mogelijk niet gezond ben?
- Medication (= Medicatie): Gebruik ik medicijnen die invloed hebben op het vliegen?
- Stress (= Stress): Sta ik door enige vorm van stress onder psychologische druk?
- Alcohol (= Alcohol): Heb ik de afgelopen 10 uur alcohol gebruikt?
- Fatigue (= Vermoeidheid): Heb ik niet voldoende rust gehad of voel ik me vermoeid?
- Eating (= Voeding): Heb ik een hongerig gevoel?
2. Goede gezondheid van drones en randapparatuur
Regelmatig preventief onderhoud is onmisbaar. De drone en overige apparatuur zijn onderhevig aan slijtage, vooral bij veelvuldig gebruik. Onderhoud en maximale veiligheid gaan hand in hand in de luchtvaart. Zie je bijvoorbeeld een kleine beschadiging aan een propellor, vervang deze dan direct. Zorg dat alles zoveel mogelijk droog, stof- en vuilvrij is, elektronica is gevoelig. Check ook of de lens van de camera schoon en krasvrij is. In geval je niet zeker bent of 1 van de onderdelen naar behoren werkt, stuur dit dan naar een reparatiecentrum. Fabrikanten zoals DJI en Autel Robotics hebben vaak een drone onderhoudsprogramma. Onderhoud voorkomt stress, bevordert de prestaties en levensduur, reduceert risico’s en bespaart problemen en onvoorziene kosten.
3. Win-win situatie met de opdrachtgever
Probeer de positie van je opdrachtgever te doorgronden zodat je kunt meedenken, suggesties kunt aandragen en je meerwaarde vanaf het eerste ogenblik bewijst. Wil de opdrachtgever een dronevideo laten maken, zorg er dan voor dat je exact weet wat de opdrachtgever verwacht. Stel een gedetailleerde opdrachtomschrijving op welke je laat bekrachtigen door de opdrachtgever. Dit voorkomt tijdverlies tijdens de voorbereidingsfase, stress tijdens de vluchtfase en mogelijke discussie achteraf. We gaan het hier niet inhoudelijk hebben over de wet of contracten maar stem goed af met de opdrachtgever welk beeldmateriaal je mag gebruiken voor je eigen doeleinden.
4. Bekendheid met alle applicaties en hulpbronnen
Er zijn ontzettend veel websites en mobiele apps beschikbaar voor dronepiloten welke kunnen helpen bij de voorbereiding, vluchtfase, beeldbewerking en documentatie. Ongeacht welke websites en apps je gebruikt: zorg dat je weet hoe deze werken zodat je er maximaal voordeel mee kunt behalen. In grote lijnen zie je dezelfde functionaliteit bij apps welke nodig zijn voor de dronevlucht. Als professional bestudeer je de details van hulpmiddelen zodat je er maximaal gebruik van kunt maken.
5. Voorbereiding van de dronevlucht is cruciaal
Het voorbereiden van een dronevlucht behelst diverse aandachtsgebieden. Het begint met controleren of in het betreffende gebied vliegrestricties zijn en of de dronepiloot licentie en verzekering toereikend zijn. Voor dronegebruik in Nederland kan bijvoorbeeld de Aeret kaartviewer een zeer nuttig hulpmiddel zijn.
Controleer via Google Maps, Google Earth en eventueel drone apps de locatie waar gevlogen gaat worden. Bepaal alvast mooie gezichtspunten zodat je ter plaatse daarvoor minder drone accu inhoud verbruikt. Check ook of er geen objecten zijn welke potentieel gevaar vormen.
Bekijk de weersverwachting om in te schatten of de weersomstandigheden toereikend zijn. En plan dat de juiste mensen en materialen beschikbaar zijn. Kabeltjes, propellers, batterijen, opladers enzovoorts kunnen kwijt of kapot zijn, het is daarom belangrijk dat de dronepiloot alle spullen van tevoren controleerd en reserve spullen meeneemt. Tenslotte is de administratie ook een factor van belang, zorg dat je de voorbereiding goed documenteert en het vluchtplan tijdig gereed hebt.
Met applicaties zoals Litchi kun je vooraf de gehele dronevlucht, vliegpaden, vlieghoogtes en camera focuspunten inplannen. Vergeet daarbij niet dat Europese regels vereisen dat de drone tijdens de gehele vlucht in het zicht van de piloot moet houden.
6. De locatie voorbereiden
Voor optimale dronefoto’s en dronevideo’s moet een pand, object, evenement of perceel waar mogelijk geprepareert worden. Naast het werk van de dronepiloot en beeldbewerker bepaalt deze voorbereiding voor een groot deel het eindresultaat.
Het perfecte plaatje komt sneller in zicht als de locatie netjes en sfeervol aan de dronepiloot wordt presenteert. Bekijk de locatie kritisch door de ogen van de personen die de dronebeelden moeten gaan zien.
7. Wat doen op de dag van de dronevlucht?
Controleer voordat je vertrekt of alle batterijen zijn opgeladen en of er software en firmware updates zijn welke nodig zijn voor een succesvolle vliegfase. En, alle voorbereiding ten spijt, kunnen omstandigheden veranderen. Doe ter plaatse een visuele check of je in de voorbereiding details zoals reflecterende oppervlakken, hoogspanningsmasten of bewegende dingen zoals windmolens over het hoofd hebt gezien.
Overweeg of het vluchtplan past bij de actuele situatie. Pas het waar nodig het vluchtplan aan of annuleer de dronevlucht als de veiligheid niet gewaarborgd kan worden. Zorg voor aanvang van de opdracht voor een laatste visuele check van alle drones en apparatuur en voer een korte testvlucht uit zodat je zeker weet dat alles naar behoren functioneert.
Maak test foto’s en video’s zodat je zeker weet dat bijvoorbeeld ND-filters en camera instellingen goed zijn en dat de camera goed functioneert. In geval je van accu moet wisselen, wissel dan ook de geheugenkaart om het reeds gemaakte beeldmateriaal veilig te stellen.
8. Na de dronevlucht
Een drone-workflow is onvolledig als de praktijk niet wordt gedocumenteerd. Completeer de documentatie uit de voorbereiding door deze aan te vullen met praktische informatie van de vluchtfase. De telemetrie logs van drone apps leveren een schat aan informatie op. Bijvoorbeeld Airdata kan dit eenvoudig inzichtelijk maken, je kan daarmee zelfs KML-files downloaden zodat je later in Google Earth je dronevlucht kunt reproduceren.
9. Communicatie, communicatie, communicatie!
Een commerciële dronepiloot moet niet alleen de juiste licenties hebben maar ook doorlopend op de hoogte blijven van ontwikkelingen. Nieuwsbrieven van fabrikanten, drone nieuws websites zoals DroneWatch en sociale media drone groepen kunnen een schat aan informatie opleveren.
Naast deze inkomende communicatie moet elke commerciele dronepiloot sterk in zijn schoenen staan, uitstekend kunnen communiceren met o.a. opdrachtgevers, observers, vluchtleiding, omstanders en boa’s. Bedenk ook vooraf in welke uitleg je wilt geven over je activiteiten want je krijgt in bewoonde gebieden vaak vragen en opmerkingen.
Tot slot
Drones bieden een fantastische hobby ervaring en uitstekende commerciële kansen. Alle commercie ten spijt ken ik geen enkele dronepiloot die geen hobbyvluchten uitvoert. Recreatief vliegen geeft je de mogelijkheid om nieuwe technieken en functies van drones en applicaties te ontdekken. Gebruik bestaande voorbeelden van dronebeelden om mooie vlieglocaties te bepalen en je drone en camera vaardigheden te verbeteren.
Zie ook dit artikel waarin de diverse dronevideoshots worden uitgelegd.
Een pleziervlucht is bij uitstek geschikt om vanalles uit te proberen en een nog betere controle over je drone en camera te krijgen. Dit bevordert het zelfvertrouwen en dat geeft je bewustzijn de mogelijkheid om meer details in je op te nemen en nog scherper te reageren tijdens het vliegen. Geef je hersenpaden regelmatig uitdagende prikkels zodat je piekprestaties kunt leveren op de momenten die ertoe doen!
Of je nu privé of zakelijk met drones vliegt: vlieg veilig en geniet van de unieke perspectieven!