Dronefotografie voor bruiloften: kosten & overwegingen

img-1

Ben je je grote dag aan het plannen? Overweeg je dronefotografie voor het vastleggen van de unieke momenten middels unieke invalshoeken? Dan heb je vast vragen over wat mogelijk is, de kosten en de planing. Neem je alleen een traditionele fotograaf in de arm of ook een specialist voor indrukwekkende luchtfoto’s?

Maak je geen zorgen, we proberen in dit artikel alle belangrijke punten te beschrijven. Doel is om je alle informatie te geven over het vinden van, het werken met, en de kosten van een dronefotograaf. Plan dronebeelden voor jouw unieke bruiloftsaankondiging, huwelijksceremonie, trouwfeest en eventueel zelf de huwelijksreis.

Alvast gefeliciteerd met het huwelijk!

Redenen voor dronefotografie

Voordat we in de details treden, willen we eerst even kort mogelijke redenen bespreken waarom je misschien drone fotografie wilt gebruiken op je aanstaande bruiloft.

Dronebeelden zijn gewoon mooi en uniek. Beelden vanuit de lucht laten jullie trouwfoto’s en video eruit zien als een Hollywood-productie.

Een traditionele trouwfotograaf heeft al zoveel om zich op te concentreren. Het is lastig en soms onmogelijk om ook tijd in te ruimen voor de voorbereidingen van de dronevlucht en de uitvoering daarvan. Het is fantastisch als de energie van de ceremonie wordt vastgelegd vanaf de grond en vanuit de lucht.

Top down foto van een etentje na de trouw receptie

Je huurt niet alleen een fotograaf maar ook een piloot

De versnaperingen worden doorgaans gemaakt door de chef-kok van een professioneel cateringbedrijf. Waarom zou je niet hetzelfde niveau willen voor je dronebeelden? Een professonele dronepiloot is in staat de veiligheid te bewaren en de belangrijke momenten op de mooist mogelijke manier vanuit de lucht vast te leggen. 

Het beperken van persoonlijke risico’s is belangrijk, eigenlijk geldt hetzelfde voor het beeldmateriaal van de bruiloft. Maak de kans zo klein mogelijk dat dronebeelden niet slagen. Een ervaren dronefotograaf zal adequaat de beste plaatsing van de drone bepalen om de beste shots op de meest efficiënte manier te maken en tegelijkertijd om overlast te voorkomen.

De locatie van de huwelijksceremonie

Alle dronepiloten moeten zich houden aan de Europese droneregels welke zijn gebaseerd op het vermijden van persoonlijk letsel. Dat lijkt ons ook een prima uitgangspunt voor de veiligheid van jullie en jullie gasten. Maar het betekent ook dat niet overal met een drone mag worden gevlogen, er zijn o.a restricties in de nabijheid van luchthavens, (water)wegen, kwetsbare natuurgebieden en kritieke infrastructuur. Daarom hebben we niet alleen drones maar ook hoogte statieven, hoogwerkers en zelfs een camera zeppelin.

Vooraf nemen we ook contact op met de gekozen trouwlocatie om er zeker van te zijn dat er geen belangenconflicten optreden of lokale beperkingen van kracht zijn. Doorgaans gebruiken we Google Earth voor een gebiedsscan maar we kunnen ook ter plaatse een bezoek plannen om vooraf mogelijke kansen (zoals bijzonder landschapsstructuren vanuit de lucht) en risico’s (zoals hoogspanningskabels, bomen, enz.) te noteren.

De liefde spat er van af!

De gasten

Het comfort van de gasten is een belangrijk aandachtspunt. Kleine geavanceerde drones produceren weinig geluid maar ze zijn zeker niet stil. Tenzij specifiek anders afgesproken mogen de drones niet dichtbij de gasten of de huwelijksceremonie komen. De mogelijkheid bestaat overigens wel om zeer bijzondere beelden van dichtbij te maken met nog kleinere drones (cinewhoops).

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er altijd een mogelijkheid is dat een dronevlucht interferentie ondervindt of turbulentie op laag niveau die tijdelijk ene gebrekkige controle kan veroorzaken. Zelfs een een fly-away of crash is mogelijk al is de kans daarop bijzonder klein maar we willen het voor de volledigheid toch benoemen.

De meeste risico’s kunnen worden beperkt door een gediplomeerde en ervaren dronepiloot. Deze controleert vóór de dronevlucht de lokale omstandigheden om mogelijke storingen te identificeren. Ervaring is van belang wanneer elke seconde telt, en op het juiste moment de juiste dronebeelden moeten worden gemaakt.

Het weer

Elke trouwdag verdiend perfect maar soms is de realiteit anders. Een van de meest gestelde vragen is wat er gebeurt als het regent of stormt. Elke gerenommeerde dronefotograaf bekijkt vooraf de weersverwachting. Indien het weer mogelijk beperkingen geeft dan wordt dit met de ceremoniemeester afgestemt. Waar nodig worden dan alternatieven zoals hoogtestatieven ingezet om de mooie momenten vast te leggen. 

Hier zijn een paar weersoverwegingen waar de dronepiloot naar zal kijken:

  • Neerslag: Bij enige vorm van neerslag (regen, ijzel, sneeuw of dichte mist) heeft invloed op de camera waardoor het maken van scherp beeldmateriaal lastig of onmogelijk wordt;
  • Bewolking: uitzonderingsgewijs kan dit een factor van belang zijn als de ceremonie op grote hoogte is;
  • Wind: windsnelheid neemt doorgaans toe naarmate de hoogte toeneemt dus mogelijk blijft de drone lager vliegen bij hoge windsnelheden. Gebouwen, bomen en andere structuren kunnen op laag niveau turbulentie en veranderende stromingen veroorzaken waarmee de dronefotograaf rekening moet houden. Een dronepiloot zal over het algemeen helemaal niet vliegen bij een wind van meer dan 35 km per uur;
  • Extreme kou of hitte: extreme temperaturen kunnen nadelige gevolgen hebben voor de prestatie van de drone, de camera en de piloot. In Nederland is dit niet vaak van toepassing maar we kunnen het ook niet uitsluiten.
Mooie foto's voorafgaand aan de huwelijksceremonie

Dronefotograaf opties en kosten

Als je alles in overweging hebt genomen en hebt besloten dat een dronefotograaf een must is dan zorgen wij graag voor de rest. Het enige wat je dan nog moet doen is de details en de planning van de dag vastleggen en ons in contact brengen met de ceremoniemeester.

Is er meer dan één locatie? Wil je zowel de ceremonie als de receptie laten fotograferen? Wil je alleen dronefoto’s of ook een dronevideo, of allebei?

Er zijn veel opties voor een dronepilootf. Dus hier zijn een paar zaken welke je moet overwegen. Houd in gedachten dat de genoemde bedragen kunnen variëren afhankelijk van de vluchtlocatie en wetgeving enz. De prijzen zijn bedoeld als referentiepunt om de haalbaarheid en wenselijkheid te kunnen overwegen.

Alleen foto's

Doorgaans werkt een dronepiloot samen met de traditionele huwelijksfotograaf om de perfecte beelden te plannen. Zelfs binnen in gebouwen met hoge plafonds kunnen wij dronebeelden maken, dit moet echter wel met de gebouwbeheerder worden afgestemd.

Afhankelijk van de lengte van de fotosessie zal de dronefotograaf waarschijnlijk foto’s maken van waar de ceremonie plaatsvindt, de ceremonie zelf eventueel, gasten die aankomen en zich mengen in het publiek en droneshots van de nabije omgeving. Ze kunnen ook de stroom gasten vastleggen naar de ceremonie, het feest en de receptie.

Verwacht voor een boeking van een halve dag € 580,- en voor een hele dag rond de € 960,-

Alleen video's

Deze optie is perfect als je al een traditionele fotograaf/videograaf hebt voor de opnamen op grondniveau en ook de nabwerking van de videobeelden verzorgt. Dronefotografen willen niets liever dan mooie beelden maken en werken dan ook graag samen met een andere fotograaf.

Afhankelijk van de lengte van de shoot, kan een dronepiloot beelden schieten zoals hierboven beschreven bij de foto’s, maar dan als video. Het is mogelijk om een dronepiloot een volledige dag te boeken zodat deze ook extra dingen vastleggen  welke later inde video kunnen wordne verwerkt. Denk hierbij aan momenten zoals het vertrek naar de ceremonie of feest, de zonsopgang en zonsondergang bij de trouwlocatie, de verschillende bezienswaardigheden in de buurt, of andere bijzondere nader te bespreken videobeelden.

Verwacht voor een boeking van een halve dag € 750,- en voor een hele dag rond de € 1400,-

Originele compositie voor een trouwfoto

Nabewerken van beeldmateriaal

Als er ook een traditionele huwelijksfotograaf of videograaf is dan is voor het eindresultaat het beste als wij ons beeldmateriaal ter beschikking aan de traditionele fotograaf of videograaf zodat deze alle beelden kan bewerken in dezelfde stijl zodat het een mooi geheel wordt. 

Optioneel kunnen wij de nabewerking van dronefoto’s verzorgen, verwacht daarbij € 29,- per dronefoto. Je krijgt vooraf de gelegenheid om zelf te bepalen welke dronefoto’s je geoptimaliseert wilt hebben.

Qua video nabewerking zijn er zoveel opties dat er nauwelijks vooraf een goede prijsindicatie te geven is. Denk aan € 550,- voor een 1-minuut montage inclusief achtergrondmuziek tot € 1500 a € 2500,- voor een volledig geproduceerde huwelijksvideo, compleet met perfecte kleurcorrectie, rechtenvrije muziek en geluidsfragmenten zoals bijvoorbeeld vogelgeluid of het openen van een champagnefles, beeldeffecten zoals bijvoorbeeld zonlicht of teksten en elegante overgangen of een complete ondertiteling.

 

High-end video’s en foto’s is wat iedereen nastreeft, dit soort tijdrovend vakmanschap is echter niet goedkoop. Dat gezegd hebbende, als de video van je bruiloft is, waarom dan niet het best mogelijke willen? Dan kun je zelf en je familie en je vrienden de speciale dag nog vele malen bekijken. Als je gaat voor perfectie dan doen wij dat absoluut ook: onberispelijke kleurcorrecties, geluid en beeldfragementen met een adembenemende opening en een ovatie-waardige afsluiting. Wat je dan ook beslist, wees zo compleet mogelijk in je wensen voor de traditionele fotograaf en dronepiloot. Het is jouw dag en dat verdiend het hoogst haalbare!

Tijdens de trouwdag een mooie dronefoto laten maken

Laatste gedachten

Je zult je realiseren dat een trouwdag, of het nu je eigen trouwdag is of een die je voor iemand anders regelt, in de meeste gevallen een gebeurtenis is die je maar één keer in je leven meemaakt. Dat vraagt heel veel voorbereidingstijd waarbij je de juiste professionals om je heen moet verzamelen. Stop veel energie in het plannen en orkestreren zodat de perfecte dag ook daadwerkelijk perfect is!

Het is goed om te weten dat een luchtfotograaf of videograaf nooit hetzelfde detailniveau kan leveren als een traditionele huwelijksfotograaf welke van zeer dichtbij beeldmateriaal maakt. Zij zijn experts in hun vak welke prachtige close-ups  kunnen vastleggen welke niet mogen ontbreken in trouwfoto’s of video. Als je traditionele fotograaf geen luchtfoto’s maakt, vraag dan of ze bereid zijn om met ons samen te werken om hun werk te completeren.

Als je de huwelijksfestiviteiten ook vanuit de lucht vastlegt dan ontstaan een compleet beeld en kun jij of je vriend(in) of klant die dag voor altijd herbeleven. De kunst is een goede balans te vinden tussen mogelijkheden, wensen en budget.

Vergeet nooit om te genieten, veel liefde en plezier gewenst!